Kategorier
Tak

Viktigt att ta hand om ditt tak: råd från en erfaren takläggare

Ett hus tak är en av de mest utsatta delarna när det kommer till väder och vind. Starka vindar, tung snö och kraftigt regn kan alla ha en påverkan på takets hållbarhet. Kanske är det dags att undersöka takets skick?

Håll ögonen på taket regelbundet

Nästan alla hus har tak, men det är alltför vanligt att de glöms bort eller inte prioriteras. Det är svårt att ta tag i något man inte ser. Konsekvenserna av att glömma bort taket kan dock leda till flera problem av olika allvarlighetsgrad. Därför är det viktigt att ta för vana att kontrollera takets skick regelbundet, åtminstone ett par gånger per år och gärna oftare. Det kan vara särskilt bra att undersöka taket efter en kraftig storm, ett långvarigt regn eller en snöstorm. Om du har ett tegeltak kan du enkelt kontrollera om dina tegelpannor sitter på plats och är hela. På ett plåttak kan du se efter sprickor, glapp eller bucklor. Genom att besöka vinden kan du kontrollera skador som inte syns från utsidan, såsom fukt, mögel eller drag och kyla.

Få hjälp från en erfaren takläggare

Egna kontroller är bra, men det är även viktigt att låta en erfaren takläggare i Stockholm undersöka takets skick med jämna mellanrum. Takläggaren kan upptäcka skador som är svåra att se för en lekman. Det är alltid tryggare att veta säkert om takets skick. Kanske vet du redan att du behöver hjälp med ditt tak? Kanske sitter inte tegelpannorna på plats eller så har du upptäckt fukt och mögel på vinden. I så fall är det dags att boka tid med en specialist för att åtgärda problemen. Takläggaren kan berätta om det är tillräckligt att reparera taket eller om det skulle vara bättre att byta ut hela taket.

Investera i ett nytt tak

Det kan vara dags att byta ut taket om det är gammalt och slitigt. En ny takläggning är en stor investering och det är viktigt att du känner dig trygg och att allt blir gjort på rätt sätt. I Sverige behöver takmaterial vara hållbara och kunna stå emot alla typer av väder. Ett nytt tak slits inte lika fort och behöver inte underhållas på samma sätt som ett gammalt tak. Kontakta din takläggare för att hitta det bästa taket för din bostad.